Ziua Internationala a Bolii Ficatului Gras (steatotic) | Actioneaza ACUM, mergi la medic!

12/06/2024
Ziua Internationala a Bolii Ficatului Gras (steatotic) | Actioneaza ACUM, mergi la medic!

Ziua Internationala a Bolii Ficatului Gras (steatotic) | Actioneaza ACUM, mergi la medic!

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internationala-a-bolii-ficatului-gras-steatotic-actioneaza-acum-mergi-la-medic/

Boala ficatului gras (steatozica hepatica) afecteaza 1 din 3 adulti si 1 din 8 copii la nivel mondial. Incidenta bolii creste cu 1% anual, in paralel cu cresterea incidentei obezitatii si diabetului zaharat.

Dincolo de impactul individual, aceasta afectiune are si un impact socio-economic major prin consumul resurselor medicale, costuri directe si indirecte asociate cu productivitatea sau absenteismul.

Anual, la data de 13 iunie, se marcheaza Global Fatty Liver Day (Ziua Internationala dedicata Bolii Ficatului Gras), denumita anterior International NASH Day (Ziua Internationala a Steatohepatitei).

Medicii de familie din cadrul Grupului Gastro al Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) au desfasurat, pe parcursul ultimei luni, o ampla campanie de informare si constientizare asupra acestei afectiuni si vor continua sa o faca si in perioada urmatoare.

Actiuni desfasurate de Grupul Gastro:

• Conferinta Nationala “Ziua Medicului de Familie 2024” (Sinaia) – Cursul international ESPCG „Liver management in primary care”, cu participarea a peste 50 de medicii de familie din toata tara.
• Simpozionul online GastroCentriX (11 iunie 2024) cu peste 2.000 de medici de familie participanti
• Activitati sportive si de educatie nutritionala cu 200 de copii de la o scoala din Floresti (Giurgiu), actiune coordonata de Dr. Mihaela Paraschiv din Grupul Gastro.
• Actiune sportiva la o scoala din Iasi, cu participarea a 30 de copii, actiune coordonata de Dr. Cristina Ungureanu din Grupul Gastro.
• Actiune de educare si constientizare cu peste 20 de copii, la Palanca (Giurgiu), coordonata de Dr. Nicolescu Carmen.

Tema Global Fatty Liver Day din acest an este: „Act Now, Screen Today” – „Actioneaza ACUM, Testeaza(-te) AZI” asupra atentia asupra caracterului silentios al afectiunii si a necesitatii de testare regulata pentru un diagnostic precoce.

Aceasta zi se marcheaza la nivel mondial de catre sute de asociatii medicale si de pacienti. Actiunile din Romania se deruleaza cu coordonarea si implicarea directa a doamnei prof. univ. dr. Liana Gheorghe, din partea Asociatiei Romane pentru Afectiuni Hepatice (Romanian Association for Liver Diseases) (RoALD), a doamnei dr. Mihaela Udrescu, coordonatorul Grupului Gastro din cadrul SNMF, cu sprijinul Asociatiei Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO).

In data de 13 iunie, in Romania, vor avea loc mai multe actiuni:

• In aceasta zi, intre orele 9 – 11, medici, pacienti, grupuri de suport, vor fi prezenti in Parcul IOR din Capitala pentru a promova exercitiul fizic si “alimentatia verde” ca metode de combatere a bolii ficatului gras si de restaurare a sanatatii hepatice
• S-au elaborat materiale informative si educationale, iar medicii vor oferi informatii tuturor celor interesati de testare sau de recomandari dietetice
• Se vor face vizite in scoli pentru a promova educarea copiilor in vederea unui stil de viata sanatos prin pliante, carti de povesti despre beneficiile unei alimentatii sanatoase, tricouri imprimate cu fructe/legume.

Despre boala ficatului gras

Boala ficatului gras reprezinta o epidemie tacuta, majoritatea persoanelor afectate fiind asimptomatice sau prezentand manifestari vagi si nespecifice (oboseala cronica, lipsa de energie, deficit de atentie si concentrare, disconfort abdominal), adeseori ignorate, pana la aparitia semnelor si simptomelor de ciroza hepatica. De aceea, aceasta afectiune continua sa fie sub-diagnosticata si sub-raportata. Pentru identificarea precoce a acestei afectiuni, efectuarea analizelor de rutina (enzimele hepatice, glicemia, colesterolul, trigliceridele) si o ecografie abdominala, pot oferi indicii importante.
Boala ficatului gras poate afecta pe oricare dintre noi, inclusiv pe cei aparent „sanatosi”!

Factori favorizanti

Principalii factori determinanti sau asociati cu aceasta afectiune sunt obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, hipertensiunea arteriala si alte afectiuni cardio-vasculare, dislipidemia (cresterea valorilor colesterolului sau/si trigliceridelor). Toti pacientii cu acest profil metabolic trebuie investigati, riscul de a avea una din formele de boala steatozica hepatica fiind de peste 50-70%.

Cum poate fi prevenita sau tratata aceasta afectiune?

Prevenirea bolii ficatului gras se realizeaza prim asumarea unui stil de viata care promoveaza sanatatea ficatului si care consta intr-un regim alimentar normocaloric, fara excese alimentare, cu evitarea alimentelor procesate, o dieta bogata in proteine, provenind in special din vegetale si produse lactate, cu reducerea grasimilor si zaharurilor. Pot fi urmate principiile dietei mediteraniene: continut crescut de legume, produse din faina integrala, ulei vegetal (ulei de masline), peste si reducerea aportului de carne rosie, dulciuri si bauturi indulcite.

Etichete: boala ficatului gras, steatoza hepatica, ficat steatotic, grupul gastro snmf, 13 iunie boala ficatului gras

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri: