Ziua Internationala a Medicului de Familie 2016
Ziua Internationala a Medicului de Familie 2016
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internationala-a-medicului-de-familie-2016/
La initiativa Organizatiei mondiale a medicilor de familie (WONCA), la 19 mai se aniverseaza, in fiecare an, Ziua medicului de familie.
Evenimentul este, asa cum subliniaza dr. Garth Manning, directorul executiv al WONCA, o ocazie deosebita pentru a recunoaste rolul central al specialitatii noastre in asigurarea unei asistente medicale holistice, bazate pe continuitate si comprehensiune, adaptata fiecarui pacient in parte.
Organizatiile nationale membre au libertatea de a-si alege o tema pentru acest eveniment, dar exista si o recomandare generala a celor din conducerea WONCA care, in acest an se refera la oprirea fumatului.
Subiectul are o rezonanta aparte pentru Romania din cauza intrarii recente in vigoare a Legii nr. 15/2016 privind modificarea si completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea si combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
Modificarea legislativa este pe deplin justificata de cifrele Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), care arata ca 77% din toate decesele survenite in Romania anului 2008 au fost cauzate de boli pentru care fumatul reprezinta principalul factor de risc.
Singure insa, masurile de sanatate publica nu vor functiona decat partial, prevenind initierea fumatului de catre unii si incurajand oprirea acestuia de catre altii, fara sa ofere solutii unei categorii importante de fumatori, care nu vor reusi sa opreasca fumatul decat cu ajutorul tratamentului oferit de un profesionist al sistemului de sanatate. Acest lucru este mentionat si in articolul nr. 14 al Conventiei Cadru de Control al Tutunului (FCTC), ratificata de Romania in 2005, unde se specifica importanta asistentei medicale a pacientului fumator, cu efect sinergic asupra celorlalte masuri.
Mergand in aceeasi directie, OMS a solicitat specific integrarea acestei activitati in cadrul asistentei medicale primare, aceasta fiind considerata mediul propice pentru oferirea de sfat si sprijin pentru oprirea fumatului. Cu toate acestea, numai 15% din populatia globului are acces la acest tip de consultatie si Romania nu face exceptie.
Studiile arata, in cazul nostru, ca motivele sunt intricate si tin de medic (subevaluarea propriului rol, experienta personala, lipsa de cunostinte si abilitati), de specificul specialitatii (complexitatea consultatiei din medicina de familie, medicul fiind adesea solicitat sa raspunda mai multor probleme ale pacientului) si de sistem (timpul scurt al consultatiei impus de contractul cu casa de asigurari si de organizarea tura-contratura a majoritatii cabinetelor de medicina de familie, incarcatura birocratica si resursele financiare insuficiente care obliga medicul sa preia o serie de atributii care, in tari cu sisteme de sanatate moderne sunt asigurate de personal auxiliar, accesul dificil al pacientilor la tratamentul farmacologic s.a.).
Daca la toate acestea adaugam procentul mic din PIB alocat sanatatii, precum si canalizarea resurselor preferential catre spital, devine evident necesara reconsiderarea prioritatilor. Dezvoltarea asistentei medicale primare ar putea fi cheia catre imbunatatirea accesului, calitatii si eficientei serviciilor publice de sanatate, inclusiv a celor adresate opririi fumatului.
Grupul RespiRO – SNMF
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii