Ziua internationala pentru cardiologia interventionala (16 septembrie)

16/09/2024
Ziua internationala pentru cardiologia interventionala (16 septembrie)

Ziua internationala pentru cardiologia interventionala (16 septembrie)

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-internationala-pentru-cardiologia-interventionala/

Ziua internationala pentru cardiologia interventionala, marcata la data de 16 septembrie, are ca scop promovarea interventiilor din domeniul cardio-angiologiei pentru imbunatatirea sanatatii si cresterea sperantei de viata, subliniaza site-ul www.un.org.

Prima angioplastie coronariana a fost efectuata de dr. Andreas Gruntzig la 16 septembrie 1977. De atunci, angioplastia a fost procedura care a salvat cele mai multe grame de miocard la risc, la nivel mondial, evidentiaza site-ul Organizatiei Natiunilor Unite, potrivit Agerpres.

Bolile netransmisibile (BNT), inclusiv bolile de inima, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetul si bolile pulmonare cronice, sunt responsabile impreuna de aproape 70% din toate decesele la nivel mondial. Incidenta tot mai mare a bolilor netransmisibile constituie o povara grea pentru societate, avand consecinte sociale si economice grave.

Bolile cardiovasculare (BCV) sunt un grup de tulburari ale inimii si vaselor de sange. Se estimeaza ca 17,9 milioane de oameni isi pierd viata anual din aceasta cauza, potrivit www.who.int, reprezentand aproximativ 32% din toate decesele la nivel mondial. Mai mult de patru din cinci decese cauzate de BCV se datoreaza atacurilor de cord si accidentelor vasculare cerebrale, iar o treime din aceste decese apar prematur la persoanele sub 70 de ani, mai arata statisticile Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Potrivit surselor citate, cheia pentru reducerea bolilor cardiovasculare consta in includerea interventiilor de management al bolilor cardiovasculare in pachetele de acoperire universala a sanatatii, desi intr-un numar mare de tari sistemele de sanatate necesita investitii semnificative si reorientare pentru a gestiona eficient bolile cardiovasculare. Pacientii cu boli cardiovasculare ar trebui sa aiba acces la tehnologie si medicamente adecvate.

Uneori, sunt necesare operatii chirurgicale pentru a trata bolile cardiovasculare. Acestea includ: bypass arterial coronarian; angioplastie cu balon (unde un mic dispozitiv asemanator unui balon este trecut printr-o artera pentru a deschide blocajul); repararea si inlocuirea valvelor; transplant de inima si operatii cu inima artificiala.

Potrivit studiului ”The workload of the interventional cardiology centers in Romania: a 2022 overview and 2014 – 2022 trends”, publicat pe platforma https://sciendo.com, in 2022, in Romania erau 66 de cardiologi interventionali in pregatire, 143 de cardiologi interventionali cu pregatire completa si 56 de aparate de angiografie functionale.
Numarul exact de cardiologi interventionali este greu de cunoscut, deoarece unii cardiologi interventionali lucreaza si in spitale publice si private, noteaza studiul.

Datele au fost raportate de centrele de cardiologie interventionala din tara, localizate in Bucuresti, Iasi, Targu Mures, Timisoara, Brasov, Sibiu, Constanta, Pitesti si Craiova.

In septembrie 2022, Adunarea Generala a ONU a decis sa proclame 16 septembrie drept Zi Internationala a cardiologiei interventionale si a invitat partile interesate sa celebreze anual acest eveniment in conformitate cu prioritatile nationale, pentru a creste gradul de constientizare a populatiei cu privire la bolile cardiovasculare si proceduri, complicatii aferente, precum si prevenire si ingrijire, inclusiv prin educatie si mass-media.

Etichete: cardiologia interventionala, bolile cardiovasculare, cardiologi interventionali 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: