Ziua Mondiala a Contraceptiei | Sfatul medical, esential pentru alegerea metodei de contraceptie
Ziua Mondiala a Contraceptiei | Sfatul medical, esential pentru alegerea metodei de contraceptie
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-contraceptiei-sfatul-medical-esential-pentru-alegerea-metodei-de-contraceptie/
In fiecare an, in data de 26 septembrie, incepand cu anul 2007, este celebrata Ziua Mondiala a Contraceptiei care urmareste sa incurajeze oamenii sa ia decizii informate in ceea ce priveste metodele contraceptive, starea de sanatate si propriul viitor.
“Cu acest prilej, ne propunem sa contribuim la cresterea interesului pentru informatiile privind utilizarea contraceptiei si a nivelului de informare despre optiunile pe care le au oamenii, tinand cont de stilul de viata, planurile si starea individuala de sanatate.”, transmite Institutul National de Sanatate Publica (INSP) cu aceasta ocazie.
Potrivit sursei citate, in alegerea unei metode de contraceptie trebuie luata in considerare dubla protectie impotriva riscului simultan de HIV si de alte boli cu transmitere sexuala.
La nivel mondial, intre anii 2000 si 2020, numarul femeilor care folosesc o metoda moderna de contraceptie a crescut de la 663 milioane la 851 milioane, rata prevalentei contraceptivelor (procentul femeilor cu varsta cuprinsa intre 15 si 49 de ani care utilizeaza orice metoda contraceptiva) crescand de la 47,7% la 49,0%. Pana in 2030 se estimeaza ca numarul femeilor care folosesc o metoda moderna de contraceptie se va mari cu inca 70 de milioane.
Rolul contraceptiei este important pentru planificarea unei sarcini si asigurarea sanatatii mamei si copilului
“Utilizarea metodelor contraceptive previne riscurile de sanatate legate de sarcina pentru femei, in special pentru fetele adolescente. Sarcinile la adolescente reprezinta o problema globala, aproximativ 90% din nasterile fetelor cu varste intre 15 si 19 ani avand risc de mortalitate materna si infantila sau de nastere prematura. Complicatiile legate de sarcina si nastere reprezinta principala cauza de deces pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 ani. Nou-nascutii mamelor adolescente se confrunta cu riscuri mai mari de a avea greutate mica la nastere si afectiuni neonatale severe.”, mai transmite INSP.
Desi in perioada 2000-2023, natalitatea la adolescentele de 15-19 ani a scazut de la 64,5‰, la 41,3‰ este nevoie in continuare de promovarea posibilitatii de a avea optiuni educate privitoare la contraceptie pentru a preveni sarcinile nedorite, a reduce incidenta infectiilor transmisibile sexual si scaderea necesitatii avorturilor induse.
Sfatul medical ramane esential pentru a ajuta oamenii sa aleaga corect metoda potrivita de contraceptie in functie de contextul individual.
Etichete: ziua mondiala a contrceptiei, contraceptie, metode de contraceptie, INSP
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii