Ziua mondiala a rinichiului | Boala cronica de rinichi, a opta cauza de deces la nivel mondial
Ziua mondiala a rinichiului | Boala cronica de rinichi, a opta cauza de deces la nivel mondial
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-rinichiului-boala-de-rinichi-este-a-opta-cauza-de-deces-la-nivel-mondial/
Boala cronica de rinichi afecteaza peste 850 de milioane de oameni din intreaga lume. La nivelul anului 2019, peste 3 milioane de persoane au decedat din cauza acestei boli. In prezent, boala de rinichi este a opta cauza de deces la nivel mondial, iar daca nu se iau masuri urgente, pana in anul 2040 se estimeaza ca va ajunge a cincea cauza de deces la nivel mndial, arata worldkidneyday.org.
In ultimele trei decenii, eforturile comunitatii medicale s-au concentrat cu precadere asupra transplantului renal. Din fericire, recent s-au inregistrat progrese in tratamentul bolilor de rinichi, capabile sa previna sau sa intarzie semnificativ efectele acestor afectiuni. Complicatiile date de boala de rinichi, precum bolile cardiovasculare si insuficienta renala, pot fi diminuate, prelungind viata pacientilor, relateaza si Agerpres.
O serie de factori, insa, fac ca aceste terapii revolutionare sa nu ajunga, de multe ori, la cei care au nevoie de ele. Necunoasterea noilor tratamente sau scepticismul exagerat fata de ele, numarul insuficient de medici nefrologi, costurile ridicate ale noilor tratamente si procedeele dificile pentru obtinerea tratamentelor compensate fac ca multi dintre suferinzi sa nu beneficieze de aceste servicii medicale care le sunt vitale.
Pentru a corecta aceste inechitati, Societatea Internationala de Nefrologie propune factorilor decizionali raspandirea informatiilor referitoare la prevenirea bolilor de rinichi, a instrumentelor necesare identificarii precoce a afectiunilor renale. Totodata, incurajarea formarii medicilor nefrologi, oferirea de stimulente acestora pentru a-si practica meseria in zone si comunitati lipsite de prezenta unui nefrolog, cunoasterea la zi a tratamentelor, farmacologice si non-farmacologice, sunt masuri ce pot diminua cazurile de afectiuni renale. Nu in ultimul rand, organizatorii Zilei mondiale a rinichiului ii incurajeaza pe pacienti sa se organizeze, pentru a aduce mai usor la cunostinta publicului si a factorilor de decizie problemele punctuale cu care se confrunta.
In Romania sunt inregistrati peste 37.000 de pacienti cu boala cronica de rinichi spitalizati anual, iar dintre acestia aproximativ 25% sunt in stadiul avansat. Varsta medie a pacientilor cu boala cronica de rinichi spitalizati este de 67 de ani, peste 55% dintre cei afectati avand varste cuprinse intre 60 si 79 de ani.
Ziua mondiala a rinichiului este marcata, anual, in cea de-a doua zi de joi a lunii martie. In 2024, aceasta zi este 14 martie. Prin intermediul acestei zile, Societatea Internationala de Nefrologie urmareste sa atraga atentia asupra bolilor specifice rinichilor, celor mai recente metode de tratament, masurilor preventive si evolutiei bolilor de rinichi in lume.
Anul acesta, Ziua mondiala a rinichiului se desfasoara sub sloganul “Promovand accesul echitabil la tratamentele medicale optime pentru sanatatea rinichilor”, potrivit worldkidneyday.org.
Sursa foto: World Kidney Day/FB
Etichete: boala cronica de rinichi, boli rinichi, ziua mondiala a rinichiului 2024
Autor: Adriana Pavel
0 Comentarii