Ziua Mondiala a Sanatatii: Sanatate pentru toti
Ziua Mondiala a Sanatatii: Sanatate pentru toti
Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-a-sanatatii-sanatate-pentru-toti/
In fiecare an, ziua de 7 aprilie, care marcheaza data infiintarii Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), este un prilej de constientizare a marilor probleme de sanatate cu care se confrunta omenirea.
Pentru 2018, sub deviza „Sanatate pentru toti”, OMS si-a propus sa atraga atentia asupra necesitatii accesului la serviciile esentiale din domeniu, in conditiile in care cel putin jumatate din populatia lumii nu beneficiaza de asemenea servicii.
Conform organizatiei internationale, serviciile esentiale sunt cele care tintesc cele mai importante cauze ale morbiditatii si mortalitatii, printre acestea numarandu-se nu doar tratamentele medicale individuale, ci si campaniile de sanatate publica precum, spre exemplu, cele de fluorizare a apei potabile sau de reducere a numarului insectelor purtatoare de virusi.
Totusi, OMS atrage atentia ca accesul la serviciile esentiale de sanatate nu inseamna gratuitatea tuturor tratamentelor medicale, indiferent de costul acestora, deoarece nici un stat nu poate oferi o asemenea gratuitate in mod sustenabil.
In Romania, CNAS, impreuna cu Ministerul Sanatatii, indeplineste cerintele OMS de acces la serviciile esentiale atat prin pachetele de servicii medicale cat si prin programele nationale de sanatate.
Astfel, chiar si persoanele care nu sunt asigurate beneficiaza de un set de servicii esentiale prin pachetul minimal, care le permite accesul la asistenta medicala pentru situatiile de urgenta medico-chirurgicala, pentru supravegherea si depistarea bolilor cu potential endemo-epidemic, pentru monitorizarea sarcinii si lauziei, pentru planificarea familiala si pentru o serie de tratamente dentare. Totodata, aceste persoane pot fi incluse, dupa caz, indiferent de statutul lor in privinta asigurarii sociale de sanatate, in programele nationale de sanatate, care tintesc tratarea unor boli grave, costisitoare.
In concordanta cu recomandarile OMS de extindere progresiva a acoperirii riscurilor de sanatate, in functie de disponibilitatea unor noi resurse financiare, CNAS a dezvoltat programele nationale de sanatate pe care le gestioneaza prin includerea in acestea de noi boli, activitati si tratamente. Unul din cele mai relevante exemple in acest sens este cel al programului de boli rare, care la ora actuala tinteste un numar de 23 de boli, fata de doar 3 boli in urma cu un deceniu.
Totodata, in ultimii doi ani CNAS a facilitat progresiv accesul pacientilor la tratamente de ultima generatie pe mai multe arii terapeutice, prin contractele de tip cost-volum/cost-volum rezultat. Probabil cele mai cunoscute dintre aceste contracte sunt cele pe aria terapeutica a hepatitei cronice virale C, care au permis intr-o prima etapa tratarea fara interferon a 5.860 pacienti, tinta pentru a doua etapa, aflata inca in derulare, fiind mult mai ambitioasa – 12.000 pacienti.
Cresterea accesului beneficiarilor sistemului de asigurari sociale de sanatate la tratamente este una din principalele tinte si ale Contractului-cadru care a intrat in vigoare la 1 aprilie a.c., impreuna cu normele metodologice de aplicare a acestui act normativ. Astfel, s-a prevazut posibilitatea obtinerii medicamentelor compensate si a efectuarii investigatiilor paraclinice oriunde in tara. Totodata, noile reglementari creeaza premisele depistarii cat mai timpurii a unor afectiuni grave, precum cele oncologice si hepatitele cronice.
Prin aceleasi acte normative s-au pus bazele dezvoltarii unor noi servicii si specialitati medicale in ambulatoriu, cum ar fi serviciile de diagnostic-caz si specialitatile medicale oncologie-hematologie pediatrica, cardiologie pediatrica, pneumologie pediatrica, nefrologie pediatrica, gastroenterologie pediatrica si ingrijiri paliative.
“Asa cum subliniaza OMS, atingerea dezideratului sanatatii pentru toti depinde de efortul conjugat al tuturor institutiilor, de politicile publice, dar si de resursele financiare pe care societatea este dispusa sa le aloce in acest scop. Profit insa de faptul ca Ziua Sanatatii se suprapune in acest an cu cea mai mare sarbatoare ortodoxa pentru a le transmite tuturor Paste Fericit, dar si pentru a atrage atentia ca depinde de fiecare dintre noi sa avem grija de propria sanatate printr-un stil de viata echilibrat” , a declarat presedintele CNAS, Razvan Vulcanescu, cu ocazia Zilei Mondiale a Sanatatii.
Biroul de presa al CNAS
Autor: FormareMedicala.ro
0 Comentarii