Ziua mondiala fara tutun | Examene clinice gratuite, la Bucuresti

31/05/2024
Ziua mondiala fara tutun | Examene clinice gratuite, la Bucuresti

Ziua mondiala fara tutun | Examene clinice gratuite, la Bucuresti

Citeste mai mult: https://www.formaremedicala.ro/ziua-mondiala-fara-tutun-examene-clinice-gratuite-la-bucuresti/

In data de 31 mai – Ziua Mondiala fara Tutun, institutiile si organizatiile din domeniul sanatatii din Romania se alatura initiativei Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pentru a promova si imbunatati nivelul de constientizare in ceea ce priveste pericolele asociate consumului de tutun, riscurile promovarii produselor de tutun mai ales in randul tinerilor si necesitatea de a actiona impreuna pentru un viitor fara tutun.

Institutul National de Sanatate Publica in parteneriat cu Asociatia Romana pentru Promovarea Sanatatii, Directia de Sanatate Publica Bucuresti si Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, desfasoara un eveniment de informare si testare a populatiei avand drept scop educarea publicului cu privire la impactul negativ al fumatului asupra sanatatii.

In data de 31 mai 2024, o echipa formata din personal medical voluntar si personal de suport vor informa publicul si vor realiza examene clinice non-invazive (spirometrie, masurarea tensiunii arteriale si a pulsului), in Piata 21 Decembrie 1989 din Bucuresti (langa fantana de la Universitate), in intervalul orar 09.00 – 17.00.

Consecintele consumului de tutun asupra sanatatii

Nicotina continuta in tutun creeaza dependenta ridicata, iar consumul de tutun este un factor de risc major pentru bolile cardiovasculare si respiratorii, peste 20 de tipuri sau subtipuri diferite de cancer si multe alte afectiuni.
Tutunul este un produs toxic ce contine substante capabile sa provoace toate tipurile de cancer.

Organizatia Mondiala a Sanatatii considera ca toate formele de consum de tutun sunt nocive, inclusiv tigarile electronice, produsele incalzite fara ardere si tutunul fara fum. In calitate de organizatii care lucreaza in domeniul sanatatii plamanilor, recomandarile European Respiratory Society (ERS) si ale European Lung Foundation (ELF) sunt urmatoarele: „Plamanii umani sunt creati pentru a respira aer curat, nu toxine si substante cancerigene, iar corpul uman nu este menit sa depinda de medicamente care pot da dependenta. ERS si ELF nu pot recomanda un produs daunator pentru plamani si sanatatea umana.”

In anul 2020, aproximativ un sfert din populatia lumii a consumat tutun: 36,7% dintre barbati si 7,8% dintre femei. Se estimeaza ca 1,3 miliarde de oameni din intreaga lume folosesc produse din tutun, 80% dintre ei locuiesc in tari cu venituri mici si medii.

La nivel global, peste 8 milioane de oameni mor din cauza consumului de tutun, in fiecare an.
Expunerea pasiva la fumul de tigara a fost, de asemenea, implicata in efectele negative asupra sanatatii, provocand 1,2 milioane de decese anual.

Unul din doi copii respira aer poluat de fumul de tutun si aproximativ 65 000 de copii mor anual din cauza bolilor legate de fumatul pasiv. Fumatul in timpul sarcinii poate duce la mai multe probleme de sanatate pentru bebelusi, pe tot parcursul vietii.

Consumul de tutun este principalul factor de risc evitabil in lume si cea mai importanta cauza de deces prematur in Uniunea Europeana (aproximativ 700.000 de decese anual), iar aproximativ 50% dintre fumatori mor prematur (in medie cu 14 ani mai devreme).

Numarul fumatorilor in UE este inca ridicat – 26% din populatia totala si 29% dintre tinerii europeni cu varsta cuprinsa intre 15 si 24 de ani fumeaza.

In Romania:

• Peste un sfert din populatia de 15 ani si peste fumeaza, 18,7% din aceasta fiind fumatori zilnici (fara a fi inclusi fumatorii de tigari electronice sau alte produse electronice similare)- conform studiului ”Starea de sanatate a populatiei” realizat de Institutului National de Statistica, 2021; ]

• Prevalenta mare a fumatului in randul tinerilor este ingrijoratoare. Conform aceluiasi studiu al Institutului National de Statistica, proportia persoanelor fumatoare, in randul adolescentilor si tinerilor din grupa de varsta 15‐24 ani, care fumeaza zilnic, este de 10,16%, in timp ce 9,81% fumeaza ocazional. Aproximativ 1,7% din populatia de 15 ani si peste a declarat ca utilizeaza tigari electronice sau produse similare, ponderea cea mai mare in ceea ce priveste utilizarea acestor produse fiind inregistrata la persoanele din grupa de varsta 25-34 ani (3,3%).

• Fumul de tutun afecteaza atat persoanele care fumeaza, cat si pe cele din imediata apropiere a acestora (fumatorii pasivi). Din totalul copiilor sub 15 ani, expunerea zilnica la fumul de tutun a fost mentionata in cazul a 11,7%, iar din totalul persoanelor de 15 ani si peste 20,0% sunt expuse zilnic fumului de tutun.

Etichete: ziua mondiala fara tutun, consecintele fumatului, spirometrie, INSP

 

autor

Autor: Adriana Pavel

0 Comentarii

Postati un comentariu
Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj.

Cele mai noi stiri medicale: